duminică, 26 ianuarie 2014

GRAVITY

Orice intamplare din filmul asta (luata izolat) ar reprezenta o catastrofa in sine, dar americanii au zis: Nu, tata, le punem pe toate gramada si facem un ghiveci de situatii extreme din care protagonista (I hate your guts, Sandra!) iese in ultimul moment. Asta zicand, sa purcedem la povestitul epopeii.

Doi cetateni (al treilea moare la inceput, deci nu se pune) surubaresc ceva pe la Statia Spatiala Internationala. Comandantul George Clooney si mission expert Sandra Bullock (deci, ma lasi?). Cand colo, ce sa vezi? Rusii dau sa bubuie cu o racheta un satelit invechit de pe orbita si, trantind dramatic mucii in fasole, il imprastie pe ala intr-un milion de bucati care se deplaseaza pe orbita cu un milion de kilometri pe ora. Ma rog, cat de mare e spatiul ala care inconjoara pamantul, gunoiul spatial trece - culmea! - chiar printre aia care mestereau la schimbarea unei placi prinse cu patru suruburi pe Statia amintita. Cert e ca ii imprastie pe astia, in afara de unul (al treilea), caruia ii gaureste scafarlia. Raman doi: George si Sandra care e aruncata ceva mai incolo, la limita distantei de comunicare radio. George, imbracat cu un rucsac de-ala cu basini, pleaca - fas, fas - dupa ea. O prinde exact cand trebuie, clanc carabina pe ea, si, fas, fas, hai spre Statia Internationala. Acolo trebuie sa gaseasca modulele Soyuz de aterizare. Apropiindu-se de Statie, stupoare: situatia modulelor e urmatoarea: unul s-a perdut si unul s-a farmat. Ala farmat avea parasuta deschisa (deci nu mai putea fi utilizat in conditii de siguranta si confort pentru aterizare). Sandra e - vai! - cu oxigenul la limita (sub 2%, ma-ntelegi). Evident, rateaza jonctiunea cu Statia, se dau putin cu capul de alea p-acolo, iar Sandra isi prinde un picior in suspantele parasutei. Dar nu de tot. La fel de evident, agatarea nu-i poate tine pe amandoi, iar George executa fumatul si altruistul ''cut the rope'', disparand in spatiu pentru ceea ce urma sa fie recordul de space walk all time ever.
Actul doi: Unu si cu unu, dar fara cel din urma, fac unu. Sandra ramane singura, prestand ceea ce lui Tom Hanks i-a iesit de minune (ajutat, desigur si de gravitatie) in Naufragiatul: adica un one man show.
Cu chiu cu vai ajunge la chepengul statiei, intra intr-insa, trece pe langa un inceput de incendiu, pe care nu-l vede, ca numai la asta nu-i sta capul, si hop in Soyuzul inadecvat pentru aterizare. Bineinteles ca magaoaia de Statie sta si ea sa bubuie, asa ca Sandra se decupleaza elegant cu cateva secunde inainte de catastrofa.
Actul trei: in Soyuz e cald si bine, dar afara - nu chiar asa de bine. Hai spre Statia Chinezeasca - are acelasi tip de module, pentru acelasi tip de activitati. Nu pleaca bine ca se termina combustibilul, moment de mare incarcatura emotionala, in care eroina cedeaza psihic, stinge lumina si se culca visad la loc linistit, cu verdeata si flori la cap. Ca prin vis (de fapt, chiar in vis), se deschide chepengul si intra George, zgribulit, dar vesel si cu chef de baut. Jap-jap! Doua palme figurative o trezesc pe tanara astronauta din visare. Pune tinta de pe geamul Soyuzului pe pata de lumina care intruchipeaza Statia Chinezeasca, urmatorul mijloc de transport, si slobozeste un jet (singurul ramas), care o proiecteaza, in lipsa frecarii, spre destinatie. Ajunsa aproape de chinezarie, se imbraca, isi ia un extinctor la subrat si iese pe geam, abandonand Soyuzul devenit inutil. Fas, fas din extinctor, busind si trantind tot ce prindea in cale, urca la bordul Statiei care, nu-i asa? incepuse deja un frumos dar intens proces de dezintegrare. Intra in modulul de aterizare, toate butoanele in Chineza! Wtf, apasam si noi pe toate, pana iese ce trebuie. Unul rosu, unul verde, unul galben si bang! se desprinde si cade vertiginos spre pamant. Merge si parasuta, cade intr-un lac unde e cat pe-aci sa se inece din cauza unei vestimentatii necorespunzatoare, de care se descotoroseste la timp pentru a pupa namolul malurilor si a se ridica anevoie, cu mainile spre cerul din care venise.
Ptiu, drace! Proasta treaba... Mie nu mi-a placut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu